Tilbake Tilbake

Kjøpehjelper

Kjøpehjelper
Se alt

Bruksanvisninger

Bruksanvisninger
Se alt

FAQ - Ofte stilte spørsmål

FAQ - Ofte stilte spørsmål
Se alt

Kjøpehjelper

Hva du må vite før kjøpet?

Avtrekk kontra resirkulasjon?
I ventilatorverdenen skiller vi mellom to hovedteknologier: avtrekk-ventilatorer og resirkulasjon-ventilatorer. 

Når jobber en vifte som avtrekk?

Avtrekk-ventilatorene, som også kalles utluft– og fraluft-ventilatorer, kjennetegnes ved at stekeosen føres helt ut av boligen via ventilasjonsrør.

Hvilke fordeler har avtrekk? 

Hovedfordelen er at avtrekk er mest effektiv. De frakter matosen ut av boligen og dermed fjerner lukt langt mer effektivt. Du slipper også å kjøpe og skifte kullfiltre. Man kan til og med bruke en ytre turbin, som eliminerer støy i kjøkkenet.

Hvilke ulemper har avtrekk? 

Ulempen er at varme tappes fra boligen sammen med matosen. Vær klar over at avtrekk-modeller sjelden tillates i blokk-borettslag og -sameier.

Når kan man ikke montere kjøkkenvifte som avtrekk?

For å kunne jobbe som avtrekk, bør vifte være tilkoblet ventilasjonsrør. I noen hus, hvor det finnes en kollektiv utsuging, er det umulig å montere et avtrekk. Dette fordi det ville forstyrret luftsirkulasjonen i hele bygningen. Man kan heller ikke tilkoble en arbeidende avtrekksvifte til en kanal som leder eksos eller damp fra varmekjelen ut. 

Når jobber en vifte som resirkulasjon-vifte?

Resirkulasjon-ventilatorer, som også kalles kullfilter– og omluft-ventilatorer, jobber slik, at stekeosen blir renset og filtrert gjennom ytterligere kullfiltre før de sender luften ut i rommet igjen.

Hvilke fordeler har kjøkkenvifter med kullfiltre?

Hovedfordelen er at de ikke tapper varme fra boligen. Slike vifter trenger ikke være tilkoblet ventilasjonskanalen. Derfor egner den seg til bruk i kollektiv utsuging. 

Hvilke ulemper har resirkulasjon-vifte? 

Ulempene er først og fremst at de ikke fjerner lukt like effektivt, og at du må kjøpe og skifte kullfiltre, som kan være relativt dyre. Ventilatorer med kullfilter krever regelmessig rengjøring. Vær klar over at mange modeller kan brukes både til avtrekk og resirkulasjon.

Nyttige tips

 • Husk å slå på kjøkkenventilatoren før du starter matlagingen, ettersom det forbedrer utsugskapasiteten.

 • La ventilatoren kjøre i 15 minutter når du er ferdig med matlagingen for å fjerne de siste spor av matlukt. Hvis ventilatoren har timer, kan du med fordel bruke denne funksjonen.

 • Det er viktig å holde kjøkkenvinduet lukket når du bruker en kjøkkenventilator. Luften fra et åpent vindu påvirker luftsirkulasjonen og utligner det lave trykket.

 

"Avtrekk best"

Ikke overraskende viser test at avtrekk-teknologien i snitt er mer effektiv enn resirkulasjon-teknologien. Blant annet har avtrekk-modellene i snitt et kraftigere avsug, samtidig som de likevel støyer mindre. Dette har blant annet sammenheng med at de slipper å presse avsug-luften gjennom kullfiltre, slik resirkulasjon-modellene må.

Hvis du har mulighet til å velge en avtrekk-modell, er dette derfor å anbefale. Hvis du bor i blokk, blir du imidlertid høyst sannsynlig nødt til å velge en resirkulasjon-modell, da avtrekk-modeller sjeldent aksepteres i borettslag.

Hva er anbefalt lydnivå?

Lydnivå sammen med effektivitet er de to viktigste parameterne som skal legges merke til ved kjøpet. Det finnes ingen fasit når det gjelder på hvilket nivå lyden bør ligge. Vi vil anbefale en kjøkkenvifte med lydnivå på under 50 dB, som regnes for å være en stillegående kjøkkenvifte. 

Vi kan sammenligne med en hvisking som ligger på ca. 40 dB og en normal konversasjon måles mellom 60 og 70 dB. 

Nortbergs akustikkpakken

Våre kjøkkenvifter er utstyrt med patentert system med lyddempingsmatter montert på turbinuttaket som reduserer støy med 25 % uten effekttap — du får ekstra ro og fred på kjøkkenet.

Hvor kommer lyden fra? 

Lyden er generert av motor. For å redusere lyden, utstyres kjøkkenvifter med lyddempere. Vifter, kamin og ventilatorskrog er isolert med spesielle lyddempingsmatter som reduserer både lyd og vibrasjon. Hvis en kjøkkenvifte arbeider så høyt at den forstyrrer en samtale, radio eller TV, ligger feilen kanskje i en dårlig montering.

Monteringstips

Slik oppnår du mindre lyd i kjøkkenet:

 • Det svært viktig at utløpsslange/rør har så få knekker og bøyer som mulig. Hele utløpskanalen bør ha den samme diameteren som utløpsåpningen på kjøkkenventilatoren - Ø150 mm. Kanaler mindre enn Ø150 mm i diameter både nedsetter viftens effekt og øker støy av luftstrømmen.

 • Støynivået kan reduseres ytterligere ved å isolere motoren, utsløpsslangen eller -røret med et lyddempende materiale.

Støynivå på et åpent kjøkken

Hvis kjøkkenet og stua er i ett rom, skal det passes på å velge en kjøkkenvifte med minst mulig støy- da vil lyden ikke være forstyrrende for de som slapper av i stua. Her passer det best med de modellene som har støynivå under 50dB.

Aluminums- eller kullfilter?

En moderne kjøkkenvifte bør være vakker og funksjonell. Er den tilpasset kjøkkenstilen, vil interiøret være i et harmonisk samspill. Design, farger og form av viften er egenskaper som alle klarer å legge merke til ved første øyekast. Det er viftens funksjonalitet som skal studeres litt nærmere. Det er filtre man skal se nærmere på, fordi filtre er ansvarlige for viftens drift. Det finnes to typer filtre: fett- og kullfiltre.

Hva er fettfiltre? 

Fettfiltre er oftest lagd av aluminium. De kan finnes både i utluftingsvifter (vifter med avtrekk) eller i vifter med resirkulering. Viftenes oppgave er å fange opp fettpartikler slik at ingen fettpartikler kommer seg ut på møbler, gardiner eller fliser. Aluminumsfiltre monteres på kjøkkenviften ved festing av to metallkroker – det aller viktigste er å montere slik at kantene til filtrene ligger tett inntil viften. Da vil viften være stillegående.  Alle Nortberg vifter har aluminumsfiltre som kan vaskes i oppvaskmaskin.

Hva er kullfiltre?

 

Kullfiltre er ansvarlige for absorbering av uønsket lukt. Takket være kullfiltre, er luften som blir blåst ut tilbake på kjøkkenet alltid ren og frisk. Hvert filter har sin levetid. Etter at levetiden er utløpt, er det nødvendig å kjøpe et nytt filter (kullfiltre kan ikke rengjøres på grunn av sine kjemiske egenskaper). Så hvis man bestemmer seg for å kjøpe en kjøkkenvifte med kullfilter, må man huske å i tillegg kjøpe kullfiltre som produsenten anbefaler. 

Hvilken bredde skal en vifte ha?

Jo bredere din kjøkkenvifte er jo bedre oppsuger den fettpartikler. Når det er sagt, skal du selvfølgelig finne en kjøkkenvifte, som matcher din stil og samtidig passer inn i kjøkkenets samlede uttrykk. De bredeste kjøkkenvifter måler typisk 120 cm og de smaleste 50 cm.

For å velge riktig bredde, er det to ting man skal ta i betraktning: 

Størrelse på varmeplaten   

For å garantere den mest effektive absorberingen av lukt, anbefales det å kjøpe en kjøkkenvifte som er litt bredere enn varmeplata. Da er vi sikre på at all damp  og lukt samt fettpartikler fjernes effektivt. En optimal løsning er kjøp av kjøkkenvifte som er 10-15 cm bredere enn varmeplate. Det frarådes å montere vifter som er mindre i bredde, enn varmeplate på komfyren. De mest populære størrelsene på markedet er 40, 50, 60, 70, 80 og 90 cm. 

Avstand fra varmeplaten

Minst avstand mellom varmeplaten og viften skal være minimum 60 cm, og hvis det gjelder en gasskomfyr, skal avstanden være minst 75 cm. 

Hvordan velge bredde av en rund kjøkkenvifte?

Runde kjøkkenvifter som henger på lenker er en nyhet på home&decor markedet. Bestemmer vi oss å kjøpe en slik vifte, skal vi fokusere mest på viftens ytelse. En rundt kjøkkenvfite som er større enn varmeplate skal ikke se bra ut. Ikke minst, anbefales det faktisk å kjøpe en mindre, rund vifte. Det viktigste er å forsikre oss om viftens effektivitet. Det vil garantere en perfekt absorbering selv om viften er liten.

Trengs det en kjøkkenvifte på mitt kjøkken?

Uavhengig av størrelse, stil eller beliggenhet, vil kjøkkenet trenge en vifte. Kjøkkenet er ofte omtalt som ‘husets hjerte’. For å holde “hjertet” friskt og rent, er det nødvendig med god ventilasjon. Så dagens nyeste kjøkkenvifter er ikke bare et lekkert element i interiøret, men også et element som påvirker vår helse.

Hva gjør en kjøkkenvifte? 

 • En kjøkkenvifte absorberer damp og røyk

Det er dens grunnleggende funksjon. Røyk og damp som oppstår mens vi lager mat, fester seg ikke på klær, møbler eller gardiner. Det er ikke nok med åpne vinduer – ofte er det for lite for å fjerne lukt av stekt mat. 

 • Fanger opp fettpartikler

Vårt kjøkken forblir rent og luktfri selv om vi har stekt mat. I tillegg forblir området rundt komfyren rent. 

 • Avfukter og forhindrer vekst av sopp, mugg og bakterier

Høy temperatur og fuktighet er det som bakterier elsker mest. De kan være årsaken til ulike infeksjoner, forverring av astma eller allergi. Det  betyr at kjøkkenvifte spiller en viktig rolle i forebygging av disse sykdommene. Ved å avfukte, eliminerer den en av de største faktorene for vekst av bakterier. 

Kjøkken uten kjøkkenvifte er utsatt for:

 • Ødeleggelse av møbler

Møbler som ser falmet ut, lukten som gjennomtrenger med mer – det er kjøkkenet ditt utsatt for om du ikke investerer i en kjøkkenvifte. 

 • Smuss

Fettete overflater rundt komfyren og møkkete møbler oppstår når fettpartikler ikke blir fanget opp.

 • Sopp og mugg på vegger

Fuktighet fremmer  sopp og mugg, som ikke bare ødelegger våre omgivelser, men også skader vår helse.

Hvor effektiv kjøkkenvifte trenger jeg?

Effektivitet er det viktigste kriteriet man skal ta i betraktning ved kjøp av en kjøkkenvifte. Viftens effektivitet betyr mengde luft som filtreres i løpet av en times tid. En optimal effektivitet forutsetter at luften fra hele rommet skal skiftes 10 ganger i timen.

Kjøkkenets volum avgjør hvor stor utsugningskapasitet som er nødvendig. 

Hvor finner jeg informasjon om viftens effektivitet?

I tekniske opplysninger står det alltid informasjon om effektivitet. En verdi er oppgitt i m3/t, og betyr maksimal effektivitet av utstyret. I vårt tilbud finnes det kjøkkenvifter med 500m3/t og 850 m3/t effektivitet.

Hvordan tilpasse riktig effektivitet til kjøkkenets størrelse?

Det skal begynnes med å måle mpå kjøkkenet. Heldigvis er oppgaven ganske enkel, og man trenger ikke å være et matematisk geni. Gulvets overflate ganger rommets høyde gir oss resultatet.  Resultatet ganger 6 er lik den effektivitet viften burde ha. 

Vær oppmerksom på at volumet av møbler og andre kjøkkenelementer skal trekkes fra kjøkkenets volum, samt at beregningen av noen kjøkken i større, åpne rom, ikke kan brukes.

Eksempel:

Et kjøkken med størrelse 20m2; høyde av vegger: 2,5 m

Steg 1. Vi regner kjøkkens størrelse i m

20 x 2,5 = 50 m

Steg 2. Vi regner ut viftens nødvendige effektivitet:

50 x 6 = 300 m/h 

På denne måten får vi viftens minimal effektivitet. Ønsker vi å få middels eller maksimal effektivitet, skal gulvets overflate x 9 for middels eller x 12 for maksimal effektivitet.  

Hvilke faktorer bidrar til effektivitet? 

For å utnytte ventilatorens kapasitet maksimalt, er det svært viktig at utløpsslange/rør har så få knekker og bøyer som mulig. Hele utløpskanalen bør ha den samme diameteren som utløpsåpningen på kjøkkenventilatoren - Ø150 mm. Kanaler mindre enn Ø150 mm i diameter både nedsetter viftens effekt og øker støy av luftstrømmen.

Hva slags belysning skal kjøkkenvifte være utstyrt med?

En moderne kjøkkenvifte, bortsett fra fancy utseende, skal kjennetegnes av perfekt funksjonalitet. Blant tekniske parametre skal man mest fokusere på lydnivå og effektivitet. Samtidig er det viktig å velge en belysning som har lang levetid og er energieffektiv. 

Alle ventilatormodellene fra Nortberg er utstyrt med LED SMD-belysning.

Hva er LED SMD-belysning? 

LED SMD kjennetegnes av klar og ren farge. LED SMD-belysning gir mye bedre lys og er mer motstandsdyktig overfor ytre forhold. Luminofor brenner sakte ut og det gjør at lampene er mer effektive. En original form sammen med perfekt funksjonalitet utgjør en harmonisk helhet. Det kjennetegner kjøkkenvifter fra Nortberg.  

Hva er fordeler ved LED SMD-belysning? 

 • lyskarakteren ligger nærmere naturlig lys

 • LED-SMD har minimalt strømforbruk, samtidig som levetiden er opptil tre ganger lenger

 • smart plasserte LED SMD-lys gir optimal belysning av platetoppen og området runndt 

 • en kjøkkenvifte med LED SMD-belysning er både miljøvennlig og energieffektiv

 • representerer et viktig estetisk og funksjonelt element på kjøkkenet

Ekstern eller innebygd motor?

Hva er det beste alternativet – innebygd eller ekstern motor?

Innebygd motor

Kjøkkenvifter med innebygget motor tilkobles avtrekk ut gjennom tak eller vegg. Kjøkkenvifter til resirkulering skal ikke ha avtrekk, et aktivt resirkulasjonsfilter renser luften innen den sendes i retur til rommet igjen.

Ekstern motor

En ekstern motor er en innovativ løsning som brukes i Nortberg kjøkkenvifter. Hvis du velger en ekstern motor, må den monteres vekk fra kjøkkenviften på loftet, tak eller utvendig på vegg.

Hvilke fordeler har en ekstern motor?

 • Støy fra kjøkkenet reduseres

Støynivået i kjøkkenet blir mindre fordi motoren er plassert et annet sted. Støynivået kan reduseres ytterligere ved å isolere motoren. Ved matlaging skal man ikke være forstyrret og vi kan for eksempel også høre på radio – uforstyrret. 

 • Bedre utsugningskapasitet

Eksterne motorer har generelt større utsugningskapasitet.

 • Vi får mer plass, for eksempel i et skap 

Ekstern motor anbefales mest til små kjøkken. Takket være at motoren ikke monteres med kjøkkenvifte, får vi ytterlig plass – for eksempel i et skap over kjøkkenviften.

 • Lett å montere og funksjonell

En ekstern motor er utstyrt i 4 meter lang strømledning, som gjør det mulig å plassere motoren andre steder på kjøkkenet eller for eksempel i et annet rom eller på loftet. 

Nortberg tilbyr en rekke kjøkkenvifter med eksterne motorer.

Hvordan rengjøre en kjøkkenvifte?

I moderne kjøkken, bortsett fra unik design, er funksjonaliteten det som telles. Kjøkkenmøbler og hvitevarer skal være samtidig fine, praktiske og enkle i bruk. Stadig flere kunder legger merke til hvor enkelt det er å rengjøre hvitevarer. Det gjør at vi hos Nortberg forsikret oss om å lage kjøkkenvifter som rengjøres veldig lett. 

Rengjøring av ventilatorhetten

Mens filteret godgjør seg i oppvaskmaskin, bør du benytte anledningen til å rengjøre selve ventilatorhetten innvendig. For sikkerhets skyld bør du trekke ut støpselet når du holder på med dette. Bruk fettløsende middel og rikelig med varmt vann, og fjern alt fett du finner inni hetten. Ikke glem viftehuset, som normalt er i sort plast.

Hvordan rengjøre fettfiltre?

Et rent fettfilter gir maksimal oppsugingseffekt og et renere inneklima. Har du oppvaskmaskin, slipper du svært billig unna. Sett fettfilteret i maskinen, fyll på med maskinoppvaskmiddel og velg varmeste program. Ikke velg hurtigprogrammet. Jo varmere vannet er – og jo lengre tid varmtvannet får virke – jo mer fett vil løses opp. Ikke vask fettfilteret sammen med annen oppvask, la det få maskinen for seg selv.

Hvis du ikke har oppvaskmaskin, fyller du kummen med det varmeste vannet berederen din klarer å levere. Tilsett rikelig med håndoppvaskmiddel. Sjekk med jevne mellomrom om fettet har løst seg opp. Bruk oppvaskhansker, så du ikke brenner fingrene. Det skader ikke å bevege filtrene opp og ned noen ganger under vann, slik at det varme såpevannet får skylt gjennom filteret. Ta filteret ut når det har blitt blankt og fint.

Obs! Aluminiumsfiltrene kan endre farge etter flere ganger i oppvaskmaskinen. Dette er helt normalt og endrer ikke filtrenes yteevne.

Du bør unngå å la vaskevannet bli kaldt. Hvis du glemmer deg og vannet har blitt lunkent, begynner du på nytt med glovarmt vann. Jo varmere vannet er når du tar ut filteret, jo mer fett vil bli igjen i kummen og jo raskere vil filteret lufttørke etterpå. Fremskynd gjerne tørkeprosessen ved å riste filteret litt før du setter det til tørk.

Hvor ofte bør vi rengjøre?

Svaret avhenger selvsagt av hvor ofte kjøkkenviften er i bruk, og hvilke oppgaver den blir satt til. En ventilator som stort sett slipper unna med å ta opp vanndamp, trenger selvsagt ikke rengjøres ofte. Et fettfilter som daglig håndterer heftig stekeos derimot, vil relativt raskt mettes med fett og bør derfor rengjøres hyppig. Uansett hvilket bruksmønster du har, er det en grei tommelfingerregel å sjekke tilstanden en gang i måneden. Begynner fettfilteret å bli gult, er det på tide med en vask.

En fettete ventilator fungerer dårlig – og kan i verste fall starte en brann. Rengjøring er enkelt.

Økologisk bruk av en kjøkkenvifte

Vi er opptatt av miljø - det er Nortberg sin filosofi. Bortsett fra unik design og perfekt funksjonalitet, legger den polske produsenten spesielt merke til energiforbruk. Vi passer på at alle modeller skal ha lavt energiforbruk. Allerede mens kjøkkenviften blir lagd passer vi på miljøvennligheten. For tiden er kjøkkenvifter med lav energiforbruk og høy effektivitet, en standard. 

Økologisk bruk av kjøkkenvifte tar hensyn til 3 aspekter: 

Valg av belysning 

Den beste typen belysning er fortsatt LED SMD, som kjennetegnes av lang levetid (opptil 15 år) og høy energisparing. LED lyspærer bruker 10 ganger mindre energi enn tradisjonell belysning. 

Av og på knapp 

Det er utrolig viktig å bruke kjøkkenvifte riktig. Nortberg kjøkkenvifter er utstyrt med 9- minutters stoppeklokke. Nå kan man velge hvor lenge skal en kjøkkenvifte være skrudd på. 

Optimal effektivitet

Jo kortere en vifte arbeider, desto bedre for miljøet. For å utnytte viften mest mulig, er det viktig å velge riktig effektivitet. Hvis viftens effektivitet passer til kjøkkenets størrelse, vil den effektivt fjerne damp, fuktighet og fettpartikler. 

Hva skal gjøres med en brukt kjøkkenvifte?

"Jorden eies ikke av mennesker, mennesker eies av Jorden” – derfor vil Nortberg som produsent av kjøkkenvifter ta hensyn til miljø allerede ved produksjon. I våre kjøkkenvifter finner dere energisparing og miljøvennlige løsninger. Derfor er det viktig å passe på miljø også når kjøkkenviften skal kastes.

Er sortering av EE-avfall obligatorisk? 

Ja, sortering av EE-avfall er obligatorisk. Sortering av EE-avfall er både kjøper og produsenten sin plikt. 

Hva skal gjøres med en brukt kjøkkenvifte?

Det er strengt forbudt å kaste brukt kjøkkenvifte som restavfall. Det er en handling mot miljøet. Når apparatet skal kastes, må det avleveres på en kommunal gjenvinningsplass. Og det koster ikke noe å returnere EE-avfall. 

Gamle elektriske og elektroniske apparater inneholder ofte verdifulle materialer. De inneholder også skadelige stoffer, som har vært nødvendige for apparatets funksjon og sikkerhet. I restavfallet eller ved feil behandling, kan disse stoffene være hel- seskadelige og skade miljøet. Elementer som er brukt i apparatet kan brukes om igjen i samsvar med betegnelser. Ved å kassere dette apparatet på riktig måte, bidrar du til å forebygge de negative virkningene på miljøet og den menneskelige helsen som kan oppstå ved feil kassering. For å være miljøvennlig bruk gjerne produkter og materialer om igjen. Informasjonen om sånne retur punkter, og steder hvor man kan kaste el. utstyr kan man få fra det lokale kontoret i kommunen.

Hvorfor bør du velge oss?

 • Kjøpehjelper
  Gratis levering
  i hele Norge!
 • Kjøpehjelper
  Sikker betaling med
  Klarna og Vipps
 • Kjøpehjelper
  Trygg
  E-handel med kjøpsbeskyttelse
 • Kjøpehjelper
  Produkt direkte
  fra produsent!

Denne siden bruker informasjonskapsler.