Tilbake Tilbake

Kjøpehjelper

Kjøpehjelper
Se alt

Bruksanvisninger

Bruksanvisninger
Se alt

FAQ - Ofte stilte spørsmål

FAQ - Ofte stilte spørsmål
Se alt

Kjøkkenvifter – rengjøring

19.09.2018, Tips

Heldigvis er moderne kjøkkenvifter perfekt egnet for rengjøring og vedlikehold. Designet og materialene som brukes gjør det mulig å redusere tiden disse aktivitetene pleier å ta. Rengjør man viften regelmessig, bør det ikke ta mer enn noen minutter.

Hvor skal man begynne? 

Det beste man kan gjøre er å velge de riktige rengjøringsmidlene. Avhengig av materialet viften er laget av, bør vi velge blant de ulike vaskemidlene. En universalløsning som fungerer godt for rengjøring av nesten alle typer flater er et oppvaskmiddel. Det vi derimot alltid bør unngå er grove svamper og stålull. Vi bør også unngå å bruke midler beregnet for rengjøring av andre materialer enn det som hetten vår er laget av. For eksempel – hvis vi bruker en væske med alkohol til en lakkert vifteflate, kan vi rett og slett ødelegge hele effekten.

Hvordan brukes de ulike vaskemidlene? 

Vel, det er noen få enkle regler. Glassvifter kan gjerne rengjøres med alkoholbaserte væsker og spray. Etter vask med såpe, er det best å spraye overflaten med en glass-spray for å bli kvitt uønskede striper og gi den en elegant glans. Til rustfritt stål eller plast bør vi kjøpe preparater beregnet på en slik overflate. Metallspray fungerer bra for inox fordi de inneholder silikonolje. Hvis vi i tillegg ønsker å gjøre en vifte motstandsdyktig mot fingeravtrykk eller andre lignende urenheter, kan vi polere den med en pasta laget av den ovennevnte oljen. Det bør imidlertid vaskes helt av etter en stund med vann blandet med oppvaskmiddel. Et beskyttende lag vil dannes på stålet, som vil holde viften ren i opptil flere måneder. 

Siden det er snakk om anbefalte midler, kan vi ikke utelate de som vi oppriktig fraråder. Desinfeksjonsmidler som inneholder blekemiddel kan skade stålet. Dette skyldes at konsentrasjonen er for høy eller at midlet holdes for lenge på overflaten. Det samme gjelder salt – hvis vaskemidler er beriket med klorider, vær forsiktig med dem.

Nå kan det vaskes 

Når vi vet hvilke midler vi skal bruke, la oss gå videre til hovedoppgaven. Vifter laget av rustfritt stål, plast eller aluminium er vanligvis enkle å rengjøre – de kommer normalt i form av et hettehus og selve enheten. Man påfører riktig middel på en klut (som ikke er grov!) og tørker overflaten. Hvis viften krever mer grundig rengjøring, kan man påføre midlet og vaske i sirkulære bevegelser, særlig i de mest skitne områder. Hvis fettflekkene ikke forsvinner, bør man bruke et spesielt løsemiddel. La oss ikke glemme filtrene – i dag kan vi til og med vaske dem i oppvaskmaskinen. Hvis vi derimot bestemmer oss for å rengjøre dem for hånd, bør vi la dem sitte i vann med oppvaskmiddel i ca. 20 – 25 minutter.

Regelmessighet er avgjørende

Kjøkkenvifter i dag er så enkle å rengjøre at vi virkelig ikke trenger å unngå regelmessig rengjøring. Gjør vi det systematisk, vil viften tjene oss i mange år, og dessuten vil den fortsatt være i god stand. Ellers kan skitt som kommer inn i enheten påvirke dens drift. Det er verdt å rengjøre viften hver uke hvis vi ofte lager mat, eller annenhver uke hvis vi bruker kjøkkenet sjeldnere.
Husk at man kan gjerne bruke lokk – både til gryter og panner. De gir ekstra beskyttelse mot skitt.
 

Hvorfor bør du velge oss?

 • Gratis levering
  i hele Norge!
 • Sikker betaling med
  Klarna og Vipps
 • Trygg
  E-handel med kjøpsbeskyttelse
 • Produkt direkte
  fra produsent!

Denne siden bruker informasjonskapsler.